Devlet Hastanesinde gebelik takibi
Devlet Hastanesinde gebelik takibi, gebelik takibi nasıl olmalı ve gebelik takibi kaç haftada gibi sorular hakkında detaylı bilgilendiriyoruz. Hamile anne adayları gebe olduklarını duydukları ilk andan itibaren yoğun bir 9 aylık bekleyiş telaşına girerler. İşte bu telaşı gidermek için devlet hastanesinde gebelik takibi yaptırmak çok önemlidir. Bu takibin önceliği bu süreçte annenin sağlık durumunu kontrol etmek ve bebeğe dünyaya sağ salim gelebilmesi için ortam hazırlamaktır.
Devlet Hastanesinde gebelik takibi
Devlet hastanelerinde gebelik takibi doktor gözetiminde ve gebeliğin anlaşıldığı ilk andan itibaren başlar. Bu süreç başlangıcı her ne kadar gebelik test çubuğu ile uygulansada gözetici doktor anne adayından kan ve idrar testleri alarak sonucu kesinliğe kavuşturmaktadır. Daha sonrasında 2 haftalık bekleyişin ardından anne karnındaki gebelik kesesi ultrason ile bakılabilir. Bu aşamada gebelik kesesinin durumu rahim içinde ya da dışında olmasına bakılarak dış gebelik varmı yokmu karar verilir. Yaklaşık hamileliğin 5. haftasında vajinal ultrason ile bebeğin kalp atışları duyulabilir. Sonrasında ise anneden sağlık kontrolleri için kan ve idrar testleri istenir. Bu testler tiroid rahatsızlığı, şeker hastalığı ve kan uyuşmazlığı riskleri olup olmadığı tespit etmek için yapılır.
Bunların yanında bebeğin kısaca test tarihlerine bakacak olursak;
- 10-14 haftalarında bebeğin ense kalınlık testi,
- 16-18 haftalarında üçlü tarama testi,
- 20-24 haftasında gebeden detaylı ultrason istenir,
- 24-28 haftalarında şeker yükleme testi yapılır,
- 28. haftadan itibaren eğer kan uyuşmazlığı görülmüş ise kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır,
- 36. haftaya gelindiğinde ise doğum uzmanı bebeğin durumuna göre doğumun türünü belirler ve buna göre yol izlenir.
- Ve doğumun son haftalarına gelindiğinde ise bebeğin su miktarı ultrason ile incelenerek doğuma karar verilir.
Görüldüğü üzere gebelik süresince pek çok takipler yapılmaktadır. Bunların dışında devlet hastanesinde gebelik takibi yaptırmak isteyen anne adayları bebek tek ya da çoğul ise veya annenin sağlık durumuna göre öncesinde düşük durumu olmuş veya devamlılığı var ise, erken yaşta hamilelik, aşırı kilolu-zayıf gibi durumlarda göz önüne alınarak takibin sıklığı artırılabilir.
Henüz yorum yapılmamış.