Burun Kuruluğu ve Etkisi
Burun Kuruluğu ve Etkisi
Burun kuruluğu; normalde nemli olan burnun içindeki bölgelere kuruluk görülmesi olaydır. Kasım, aralık, ocak ve şubat gibi sıcaklıkların düşmeye başladığı kış aylarında daha çok gözlenir. Sebebi ise bu aylarda ısınmak için kalorifer, klima ve diğer ısıtıcıların kullanılmasıdır.
Bunlar, kapalı ortamdaki nemi düşüren unsurlardır. Nemin düşmesi ise burundaki mukoza ve mukus üretimini düşürür. Tek sebep bu değildir. Bazı burun kurulukları iltihaplanma sebebiyle de yaşanabilir. Bunun kesin tespiti için doktora gitmekte fayda vardır.
Burun iltihabı genel olarak burun akıntısı ile başlar ama burun kuruluğu ile devam eder. Özellikle hormonsal değişikliklerin olduğu menopoz, hamilelik gibi evrelerde rastlanan bir durumdur. Ancak yüksek tansiyon ve alerji de burun kuruluğunun diğer sebeplerindendir. Antihistaminik grubundaki ilaçların alınmasında bir başka etkendir.
Burunla ilgili başka tedaviler için verilen burun spreyleri çok uzun süreler kullanıldığında bir başka sorunu yani burun kuruluğunu tetikleyebilir. Çevresel etkilerle farkına olmadan dışarıdan alınan virüs ve bakteriler ise burun kuruluğunun etki alanlarındandır.
Böylece burun kuruluğunun yanında burun kanaması ve burun tıkanıklığına da sebep olur. Burun kuruluğu, kaşınma, batma, kanama, yanma, kabuklanma veya tıkanmaya sebep olabilir. Nefes almayı zorlaştıracağı için günlük hayatı olumsuz yönde etkiler. Uyku kalitesini düşürür.
Huzursuz bir uyku süreci ertesi günü moral ve motivasyonunuzu düşürür. Uyku sırasında burundan nefes alınamadığı için ağızdan nefes alınır. Bu da boğaz kuruluğunu ve dudaklardaki kurumaya bağlı olarak dudak çatlaklarını tetikler.
Burun Kuruluğunun Çözümü Nedir?
İlk başta değinildiği gibi burun kuruluğunun en belirgin sebebi nemli ortamın sağlanamamasıdır. İş veya ev gibi kapalı ortamlarda nem dengesini sağlayarak burun kuruluğunun önüne geçmek mümkündür. Bunun için piyasada bulunan nem dengeleyicileri incelemeniz faydalı olacaktır. Evde ya da ofisinizde nemlendirici cihaz yok ise bunun için geçici alternatif yöntemler de vardır.
Su buharı, sıcak su torbası, sauna ve sıcak bir duş burun kuruluğunuzun oluşmasını öteleyebilir. Hali hazırda burun kuruluğu yaşıyorsanız da yavaş yavaş bunun düzelmesini sağlayacaktır. Oda nemlendiricisini aktif olarak kullanıyorsanız da bu cihazların temizliğine ve bakımına dikkat etmeniz gerekir. Bu sayede oluşabilecek mantar ve küflerin önüne geçmiş olursunuz. Bir başka alternatif ise burun için üretilmiş spreylerdir.
Burun spreyi sayesinde burun kuruluğuna karşı önlemalmış olursunuz. Sprey, burnunuzu nemlendirir böylece iltihap oluşumunun önüne geçer. Ayrıca kir ve toz gibi oluşumları burun içinden temizler. Tahriş olan bir bölge varsa burayı onarır. Bu ilacı eczanelerden temin edebilirsiniz.
Ayrıca tuz ve karbonat karıştırdığınız suyu şırınga yardımıyla burna enjekte edebilirisiniz. Bu uygulama da fayda sağlayacaktır. Evde bir diğer burun nemlendirme yöntemi ise burun delikleri etrafına zeytinyağı veya Hindistan cevizi uygulamaktır. Hindistan cevizi güzel kokusundan dolayı daha çok cazip gelebilir.
Her türlü hastalığın tetikleyicisi olan yetersiz su tüketimi burun kuruluğuna etki eder. Kuruluğun önüne geçek için günde en az 2 ayda 2.5 litre su tüketimi yapılmalıdır. Fazla kafein ve alkol tüketimi vücuttaki suyu azalttığı için az su tüketildiğinde dolaylı olarak burun kuruluğunu tetikler. Ayrıca rutin bir rahatsızlığınız sürekli kullanımını yaptığınız ilaçların yan etkilerinden biri de burun kuruluğu olabilir.
Henüz yorum yapılmamış.