Tetanos Nasıl Bulaşır ?

Tetanos Nasıl Bulaşır ?
Tetanos mikrobu doğada yaygın olarak bulunduğundan kolayca bulaşabilir. Sadece paslı maddeler ile bulaşmaz. Topraktan da bulaşabilir. Hastalığın meydana gelmesi için bakterilerin herhangi bir yaradan vücuda girmesi gerekiyor. Bunun için en uygun ortam vücut bütünlüğünün bulmasına yol açan büyük ya da küçük yaralardır. Toprakla uğraşan kişiler hiç farkında olmadan bu mikrobu kapabilirler. Tetanoz bulaşıcı değildir.
Toprak, toz, pas, hayvan dışkısı gibi maddelerle temas edilince, en önemli bulaşma yolu oluşur. Bu yaralanmalar en fazla düşme, trafik kazası gibi durumlardan sonra ortaya çıkar. Farklı bir bulaşma yolu da doğumdan sonra göbek kordonunun uygun ve temiz olmayan maddeler ile teması sebebiyle bebeğe bulaşmasıdır.
Yenidoğan tetanosu adındaki bu durum bebek için ölümcül bir etkiye sahiptir. Hijyenik şartlar iyi değilse ya da gerekli sterilite şartları sağlanmamışsa bu ortamlarda yapılan doğum, kürtaj gibi müdahaleler, kişilerin vajina içine yabancı cisim sokarak kendi başlarına düşük yapmaya çalışmaları gibi durumlar sonucu ortaya çıkan septik abortuslar da sebep olabilir.
Ayrıca gelişmekte olan ülkelerde çoğu doğumdan sonra göbek kordonunun taş, bıçak gibi kirli maddeler ile kesilmesi sonucunda doğan bebek tetanosa yakalanır. Bu durumda maalesef ki yaşamının daha ilk günlerinde hayatını kaybeder. Bu doğumların önemli bir kısmı evlerde gerçekleştir. Bu yüzden kayıtlara yansımaz. Yenidoğan tetanosunun görülme sıklığı bu yüzden net olarak bilemiyoruz.
Tetanosun Belirtileri
Bakteri vücuda girince hızlı bir şekilde toksik bir madde salgılamaya başlar. Bu madde kasları uyarır. Kafa kaslarından itibaren tüm kaslarda uzun süreli kasılma ve kilitlenmeler yaşanır. En çok etkilenen kas grupları ise çene kaslarıdır. Bununla doğru orantılı şekilde en çok karşılaşılan bulgulardan bir diğeri de çene kilitlenmesidir.
Bu durumda istemsiz kasılmalar yavaş yavaş kafadan aşağılara doğru iner. Hastalığın seyri sırasında solunum kasları olaya karıştır ve kişi nefes alıp veremez duruma gelir. Sonuçta maalesef ki boğularak yaşamını yitirir.
Bakterinin vücuda girmesi ile birlikte belirtiler ortaya çıkar. Bakterinin kuluçka süresi ortamla olarak iki haftadan daha azdır ancak bu süre iki güne kadar kısalabilir. Tabi iki aya kadar uzaması da söz konusudur. Belirtiler ne kadar çabuk ortaya çıkarsa buna bağlı olarak hastalık o kadar şiddetli bir halde görülür.
Tetanosa Karşı Nasıl Önlem Alabiliriz?

Tetanos önlenebilen hastalıklar arasındadır. En etkili ve tek önlem yolu ise aşı olmaktır. Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de çocukların aşı programına tetanos aşısı da dahildir. Çocukluk dönemindeki tetanos aşısı difteri ve boğmaca aşıları ile birlikte uygulanır.
Çoğu aşıdan farklı olarak tetanos aşısı bağışıklık ve koruyuculuk açısından ömür boyu etkisi olan bir aşı değildir. Etkinin devamlılığı için aşını belirli aralıklarla tekrarlanması gerekir. Bu tekrarlara rapel adı verilir. Bu tekrarlar için ideal süre ise on yıldır.
Ancak son aşının yapılması üzerinden beş yıldan fazla süre geçmesi durumunda trafik kazası gibi ciddi bir yaralanma varsa veya yaralanmada toprak, pas, kir ile temas edilmesi durumunda bir yara ise on yılın dolması beklenmeden rapel yapılır.
Gebelikte Aşı Uygulamaları
Hamilelikte yapılması zorunlu aşılardan biri de tetanos aşısıdır. Kabakulak, kızamık, su çiçeği kızamıkçık gibi aşıların hamilelik sürecinde yapılması sakıncalıdır. Ama tetanos aşısı canlı mikroorganizma içermediğinden, hamilelikte güvenle yapılan bir aşıdır.
Difteri ve tetanos aşısı inaktif tetanos ve difteri toksinlerinden pürifiye edilerek hazırlanır. Yani toksoid aşıdır. Daha önce tetanos aşısı olmamış ya da olduğu aşının üzerinden on seneden fazla süre geçmiş olan hamile kadınlara tetanos aşısı yapılması önerilir.
Böylece bebeğin doğum sonrası döneminde oluşması muhtemel tetanos hastalığına karşı korur. Hamilelik döneminde yapılmasının nedeni ise bebeği yenidoğan tetanosundan korumaktır. Bebeğin doğum esnasında kordonunun steril ve hijyenik olmayan bir alet ile kesilmesi sonucu bebekte tetanos gelişebilir. Yenidoğan evresinde bebekte meydana gelebilecek tetanosun ölümcül olabilme ihtimali vardır.
Bunun önüne geçmek için aşı yapılması çok önemlidir. Doğum sonrası bebeğe DBT (tetanos, difteri, boğmaca) aşıları yapılır. Bu aşılar hastalıklara karşı bağışıklık kazandırmış olur. Daha sonra tetanos aşısının on yılda bir rapeli yapılması gerekir. Aksi halde bağışıklama etkisiz kalabilir.
Tetanos Aşısı Gebelik Sürecinde Kaç Kere Yapılır?
Tetanos aşısı hamilelik evresinde her dönemde yapılabilir. Ama genelde üçüncü ayın bitişinden sonra yapılır. Eğer daha öncesinde tetanos aşıları tam yapılmışsa ve son aşının üstündenon yıldan daha az süre geçmişse hamilelik sırasında yapılmasına gerek kalmaz.
Önceden yapılan aşılar tam değilse ya da son yapılan aşının üstünden on seneden fazla süre geçmiş ise hamilelikte bir ay arayla toplam iki kez aşı yapılır. İkinci aşının yapılmasından altı ay sonra bir kez daha bir doz yapılır. Hamilelik süresinde kirli bir metal ile kesilme veya batma gibi durumlar tetanos açısından risklidir.
Böyle bir durumda aşı ile beraber tetanos immunglobulin de yapılma ihtimali vardır. Hiç aşı olmamış bir hamilenin en az iki kez birer doz Td aşısı almaları gerekir. İkinci dozun doğum gerçekleşmeden en az iki hafta önce tamamlanması gerekir. Bu aşı dozu gereken zamanda yapılmazsa hamile olan kişinin tetanos olma riski her daim vardır. Hijyenik doğum koşullarının oluşturulması için ise bebeğin bakımının doğru yapılması daha da önem kazanmaktadır.
Gebelikte yapılması sakıncalı olan aşılar:
Bazı aşıların hamilelik sürecinde yapılması son derece zararlıdır. Bu aşılar; BCG, kızamık, kabakulak, kızamıkçık, su çiçeği aşılarıdır.
Gebelikte güvenli aşılar;
- Tetanos ve difteri toksoidler (Td)
- Grip asısı (Influenza virüs asısı)Hepatit B
- Meningokok
- Kuduz
Henüz yorum yapılmamış.