Lotus Doğum Hakkında Bilgiler
Lotus Doğum Hakkında Bilgiler
Doğumun iyi geçmesi anne ve bebek için önemlidir. Sağlıklı bir doğum herkesin isteyeceği bir detaydır. Son yıllarda normal ve sezeryan doğuma alternatif olarak bir çok doğum tipi ortaya çıkmıştır. Lotus doğum yöntemi aslında uzun süredir bilinen ama çok uygulanmayan bir yöntemdir.
Lotus doğum , göbek bağı olarak da bilinir. Bu yöntemde doğumdan sonra göbek kordonu kesilmez veya bağlı tutulur. Birçok anne adayı lotus doğumun nasıl gerçekleştiğini merak edip bu konuda araştırma yapıyor.
Lotus doğum , doğumdan sonra göbek kordonu kesilmeden, kendi zaman geldiğinde düşene kadar plasenta bebek ile birlikte kalmasıdır. Bu doğum şeklini ortaya çıkaran Clair Lotus Day’dir. Normal doğumda bebek plasentasını yırtarak dünyaya gelir.
Lotus doğumda plasenta yırtılmaz. Bebek Dünya’ya plasenta ile birlikte gelir. Plasenta göbek bağı ile bağlıdır. Normal şartlarda plasenta bebekten sonra çıkar ve bundan sonra bebekten ayrılması beklenir. Ama lotus doğumda kordonu bağlamadan ya da kesmeden doğal yollar ile kuruması ve üşmesi beklenir. Plasenta ve kordonu bebeğe yakın tutmak amaçlanır.
Bu yöntemde en ayırt edici nokta göbek kordonunun kesilmemesi ile bebeğe daha fazla kan hücresi akışı sağlamaktır. 3 ile 10 gün içinde göbek kordonu kendiliğinden düşer. İşin gerçeği ilk nefes ile birlikte göbek bağı spazma uğruyor.
Böylece plasentadan kan geçişi azalıyor ve zamanla tamamen duruyor. Lotus doğum esnasında plasentanın korunması esastır. Öncelikle yıkanmalı ve kurutulmalıdır.
Ardından lavanta, civanperçemi, biberiye, tuz gibi doğal bitkiler ile işleme tabi tutup, bir keseye konulmalıdır. Her gün düzenli olarak bakımı yapılmalıdır. Kolay bir uygulama değildir. Çaba ve dikkat ister. Bu doğum yönteminin en büyük dezavantajı enfeksiyon kapma faktörüdür.
Lotus doğumu önerenler, bebeğin plasentadan doğal bir şekilde çıkması bebeği psikolojik açıdan rahatlatmasıdır. Lotus doğum ile doğan bebeklerin daha huzurlu olduklarını savunurlar.
Lotus Doğum Nasıl Gerçekleşir?
Bu uygulamada plasentadan çocuğa kan akışı devam ederken, kan akışı tamamen bitmeden ve göbek kordonu rengini kaybetmeden plasenta ile bebeğin bağı kopartılmaz. Plasenta havluya sarılır veya kase içerisinde kan akışı kesilene kadar beklenir.
Kordon kendiliğinden kuruması ve ayrılması için plasentaya bağlı bırakılır. Geciken kordon klemplenmesinde kordon klemplenir ardından pompalamayı bıraktıktan sonra koparılır.
Lotus Doğumun Faydaları
Bebek, plasentadan gelecek olan kanın tümünü alır. Böylece için ihtiyacı olan tüm besinler ve kök hücreler ile sağlanır. Doğumla alakalı her şeyin bir anda kesilmez. Bunun yerine bebeğin ‘yenidoğan’ olduğunun her an hatırlanması sağlanır.
Bu durum anneye daha yavaş, daha pozitif bir lohusa süreci geçirmesinde yardımcı olur. Anne ve bebeğin bağlanma süreci ise daha yumuşak gerçekleşir. Anneler daha uzun süre bebekleri ile kaldığı zaman lohusalık sendromlarına karşı daha kolay baş edebilirler.
Ayrıca bebekler daha sabit kalırlar. Plasentaya bağlı olmaya devam ettikleri için, daha az hareket ettirilmeleri gerekir. Bu da daha güvende hissetmelerine yardımcı olacaktır. Doğumdan sonra kordonu hemen kesilmeyen bebekler, daha sakin ve huzurlu bir ruh haline sahip olur.
Henüz yorum yapılmamış.