Kepek Nasıl Yok Edilir?

Kepek Nasıl Yok Edilir?
Kepek, saç diplerinde oluşan beyaz görünümlü ve ölü derilerin bir araya gelmesi ile oluşan küçük organizmalardır. Dünya nüfusunun yarısında görülür. Çok yaygın olan saç problemlerinden biridir. Neden oluştuğuna dair kesin ve net bir kanıt yoktur. Ancak bazı deri hastalıkları, kullanılan kalitesiz şampuanlar, stres ve saç derisi tipinin bu riski arttırdığı ön görülür. Saçın görünümünü etkileyen bu problemin deri hastalıklarına yol açabilme ihtimali olduğundan cildiyeye gitmek faydalıdır.
Kepek Neden Oluşur?
Çinko veya B vitamini gibi bazı vitamin eksiklikleri, saçı az yada çok sık aralıklarla yıkamak, tarama işlemini fırça ile yapmak yada uzun aralıklar ile taramak, egzama hastalığı, stres, soğuk hava şartları, kuru cilt tipi, sedef hastalığı, aşırı oranda kimyasal içeren saç şekillendiricileri ( jole, saç spreyi, köpük vb.), zayıf bağışıklığa sahip olma, saç dersinde mantarlanma, ergenlik döneminde olma ve bazı nörolojik hastalıklar kepeklenme oluşumunda etkilidir. Ancak bitkisel çözümler ile bazen kısa vadeli bazen uzun vadeli sonuçlar elde edilebilir. Kepek çok sık tekrarlayan bir cilt sorunudur.
Kepek ile Başa Çıkma Yöntemleri
İlk olarak bir doktora giderek ciddi bir deri rahatsızlığının olup olmadığını teyit etmek gerekir. Adından eczane ve birçok kozmetik ürünü satan mağaza ya da marketlerden temin edebileceğiniz kepek önleyici şampuan almalısınız. Aldığınız şampuanın ekstra bazı özelliklere sahip olması gerekir. Bunlar; çinko pirition, salisililasit, selenyum sülfit, ketokonazol ve kömür katranı içermelidir. Ayrıca içeriğinde paraben ve sülfat olmamalıdır.
Bu özellik sadece kepek önleyici şampuanlarda değil, tüm saç tiplerine uygun şampuanlarda olmamalı, saç sağlığı yerinde olan olmayan herkes bu ayrıntıya dikkat etmelidir. Saçı yıkama şekli şöyle olmalıdır: şampuanı saça sürerken yavaş hareketler ile kafanıza masaj yapar şekilde işlemi gerçekleştirin. Ayrıca saç şampuanlandıktan sonra 5dk. süre ile bekleyin.
Kepeğin geçmesi için biraz zaman verin. Birkaç kez bu işlemi uygulama ile kepek sonlanmaz. Kepeğin yok olması bir iki ay sürebilir. Bu kişiye göre değişir. Bazı kişilerde etkisini daha geç göstermesi de mümkündür. Ayrıca saçınıza iyi gelecek doğru şampuanı bulmak zaman alabilir. İlk aldığınız şampuan da iyi gelebilir, üçüncü veya dördüncü denemenizde de başarıyı yakalayabilirsiniz.
Ancak her yeni denenen şampuana saçın alışma süresi vardır. En az bir, bir buçuk ay bu süre işler. Dolayısıyla denediğiniz şampuana şans vermelisiniz. En iyi ve en etkili kepek önleyici şampuan markaları arasında Sebamed, Vichy Dercos, Bioderma Node DS+, Phyto Phytosquam, Ducray Squanorm, Ketoral, Yves Rocher, Bioblas önerilebilir. Saç ile sağladığı uyum ve faydaya göre bu şampuan markalarından herhangi biri ya da bir kaçı tercih edilebilir. Saçınız uzun ve taranması zor ise saç şampuanınızla aynı marka saç kremi de deneyebilirsiniz.
Kepekle Mücadelede Bitkisel Çözümler
Kepek nasıl geçer? sorusuna bir de bitkisel yöntemler ile yanıt arayalım.
Aspirin
Aspirin, salisilik asit içeren bir birleşimdir. İki adet aspirini toz haline gelecek şekilde ezdikten sonra her yıkamada kullanacağınız kadar şampuanın içine ekleyin. Bu karışımı 1-2 dk. saçta tutmak yeterlidir. Sonra durulama işlemine geçebilirsiniz.
Aloe Vera
Cilt ile ilgili her derde deva bir bitki çeşidi de aloe veradır. Aloe veranın içindeki jeli saç derisinin tamamına yetecek kadar çıkarıp, masaj yaparak deriye yediriniz. Bir müddet bekledikten sonra saçınızı durulayabilirsiniz. Bu yöntem aynı zamanda saç dibi deri kaşıntılarına da çözümdür.
Çay Ağacı Yağı
Çay ağacı yağı ise hem mantar önleyici ve akne bitirici özelliğe hem de kepek yok edici niteliğe sahiptir. Aktardan veya kozmetik ürünleri satan mağazalardan temin edeceğiniz bu yağı, şampuanın içine birkaç damla şeklinde ilave edebilirsiniz. Böylece her yıkamada düzenli olarak uygularsınız.
Kabartma Tozu ve Ağı Gargarasının Gücü
Kekleri, poğaçaları kabartmak için kullanılan kabartma tozunun kepeği geçirebileceğini hiç düşündünüz mü? Şaşırtıcı ve ilginç bir yöntem ama kabartma tozunun kepeği önleyici özelliği vardır. Peki nasıl uygulanır? Saçlar ıslandıktan sonra saçın derisi ile temas edecek şekilde dorudan saç diplerine kabartma tozunu sürünüz. Bu işlem sırasında saçların gür oluşu veya ıslaklıktan dolayı bir paketten fazla kabarma tozu kullanmanız gerekebilir.
Yeterli gördüğünüz kadar kullanmanızın sakıncası yoktur. Biraz bekledikten sonra saç şampuan ile yıkanır. Başlarda saçta kuruluk yapması normaldir. Ancak 15 gün sonra yavaş yavaş etkisini göstermeye başlayacak kepeklenme azalacaktır. Ayrıca ürütemeye başladığı doğal yağlar sayesinde saçlar ipeksi bir dokuya kavuşacaktır. Bir başka ilginç yöntem ise ağız gargarası kullanımıdır. Mantar oluşumunu engellediği için kepek oluşumunu da engeller. Saçı şampuanla yıkadıktan sonra ardından ağız gargarası ile tekrar yıkanmalıdır. Son olarak saç kremi kullanarak tarama işlemini kolaylaştırabilirsiniz.
Sirke
Elma sirkesinin cilt için faydaları saymakla bitmez. Saç derisi de sirkenin içindeki pH dengesinden yararlanır. Bu yöntem için boş bir sprey şişesi edinin. Şişenin içine 50ml su ve 50 ml elma sirkesi koyun. Elde edilen karışım saç diplerine iyice yedirilsin. Yarım saat bu şekilde saçta bekletildikten sonra şampuan ile yıkayın. Bu işlemi haftada 2 kez tekrarlayın.
Hindistan Cevizi Yağı
Aktar veya kozmetik mağazalarından temin edilen bu yağ, 3-5 yemek kaşığı kadar saç diplerine masaj yapılarak uygulanır. Ardından bir saat beklenir. Şampuan ile yıkanan saçlar yumuşacık olur. Aynı zamanda müthiş güzel kokar ve kepeği önler. Bu işlem ile doğrudan uğraşacak vaktiniz yok ise Hindistan cevizi yağlı şampuan da kullanabilirsiniz. Ancak doğrudan kullanımı daha kısa sürede çözüm sağlar.
Limon veya Tuz
Limon uygulaması günlük olarak yapılmalıdır. İki yemek kaşığı limon saç derisin masaj yapılarak uygulanır. Sonra bir çay kaşığı limon ve 200ml su karıştırılarak saç yıkanır. Son olarak bol su ile durulanır. İçinde pH bulunan limon kepeğin çoğalmasını önler. Tuz ise şampuanlamadan önce saç derisine uygulanmalıdır. Ardından saçlar yıkanabilir.
Zeytinyağı veya Sarımsak
Zeytinyağının saç sağlığı için önemi büyüktür. Çoğu kişi tarafından bilinen bir gerçektir. Saçların sağlıklı uzaması, yumuşak ve ipeksi bir dokuda kalmasının yanında kepeği önleme etkisi de vardır. Gece yatmadan önce 10 damla kadar saç diplerine masaj yapar şekilde uygulayın. Ardından saça bone takarak sabaha kadar bekletin. Sabah şampuan ile yıkayıp, durulayın. Antimikrobiyal özelliği olan sarımsak ise koku yaydığından dolayı genelde tercih edilmez. Kokuyu önlemek için sarımsak ezildikten sonra bal ile karıştırılabilir. En iyi kepek önleyici yöntemlerden biri olan sarımsak bu şekilde saç dersine masaj yaparak uygulanmalıdır.
Henüz yorum yapılmamış.