Kürtaj Nedir ?
![Kürtaj Nedir ?](https://www.enabizsistemi.com/wp-content/uploads/2024/11/vakumlu-kurtaj-nedir-1000x550-1.webp)
Kürtaj Nedir ?
Düşük (dilatasyon ve kürtaj), istenmeyen bir gebeliğin rahimden alınmasıdır. Ayrıca rahimde istenmeyen polipler, teşhis edilmemiş lezyonlar veya miyopi gelişirse düşük yapılabilir.
Kürtaj, bıçakla kazıyarak temizlemek anlamına gelen Fransızca bir kelimedir. Geçmişte, uzun saplı metal bir çay kaşığına benzer şekilde küret adı verilen bir alet kullanılarak rahmin içinin kazınmasıyla kürtaj yapılırdı. Ama artık kürtaj daha kolay ve daha güvenli bir yöntem olan vakum yöntemiyle yapılıyor.
Dünya genelinde 68 ülkede kürtaj yasal iken 73 ülkede yasaklanmıştır. Kürtaj belirli kurallar ve kısıtlamalar çerçevesinde yapılır. Her ülkenin farklı düzenlemeleri vardır. Türkiye’de 18 yaşını doldurmuş gebelere 10. gebelik haftasından önce kürtaj yasaldır.
18 yaşını doldurmamış hamile kadınlardan hamile kadın evli ise eşinin rızası olmadıkça ailenin rızası ile kürtaj yapılır. Ayrıca 10 haftayı aşan gebeliklerde bebeğin annenin sağlığını tehlikeye attığının veya doğuştan sakat kalma riskinin bulunduğu tespit edilirse Sağlık Kurulu kararı ile kürtaj yapılır.
Kürtaj Hangi Durumlarda Yapılır ?
Kürtaj, istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması için yapılabileceği gibi sağlık sorunları olan gebeliklerin sonlandırılması için de yapılabilmektedir. İstenmeyen bir gebeliği sonlandırmanın yanı sıra, fetüsün kalbi durduğunda, zararlı ilaçların kullanımında, annenin yaşamının tehlikeye girdiğinde, aç karnına vb. durumlarda da düşük yapılabilir.
Buna ek olarak, miyopi ve biyopsi gerektiren rahimde istenmeyen lezyonlar olduğunda kanamayı durdurmak ve vajinal kanamalı hastaları teşhis etmek için kürtaj prosedürleri kullanılır. Ayrıca düşük durumunda rahimde kalan gebelik dokusu kendiliğinden düşmüyorsa isteyerek düşük yapılabilmektedir.
Kürtaj Çeşitleri
Kürtaj işlemleri günümüzde genellikle istenmeyen gebelikleri sonlandırmak için kullanılır. Ancak kürtajın gebelik dışında uygulandığı farklı durumlarda vardır. Dolayısıyla kürtaj çeşitleri günümüzde farklılık gösteren olgusal bir süreci teşkil eden önemli bir bileşen kaynağıdır.
Kürtaj Nasıl Yapılır?
Günümüzde kürtaj yapmak için vakumlu emme yöntemleri kullanılmaktadır. Vakum yöntemi geçmişte kullanılan küret yöntemine göre daha güvenli ve kanama riski daha düşüktür.
Bu yöntemde, delikli plastik bir kanülün ucuna elektrikli vakum takılarak rahim içi temizlenir. İşlem jinekolog tarafından ultrason eşliğinde sedasyon altında gerçekleştirilir ve yaklaşık 5-6 dakika sürer.
Mastürbasyonun Erkeklere Zararları Nelerdir ?
Henüz yorum yapılmamış.