E-Nabiz

Beyin Nasıl Öğreniyor Nasıl Çalışıyor ?

10.12.2024
Beyin Nasıl Öğreniyor Nasıl Çalışıyor ?

Beyin Nasıl Öğreniyor Nasıl Çalışıyor ?

Bedenin en üst yönetim merkezi olan beyinin ana görevi organizmayı hayatta tutmaktır. Bundan dolayı beyin bilimciler beyini kısaca “hayatta kalma donanımı” olarak açıklamaktadır.

Beyin için bir bilgiyi öğrenmek çok sayıda yöntem mevcuttur. Beyin yeni bir şey öğreneceğinde nöronlar arasında bir bağ oluşur. Bu nöronlar arası bağ kuvvetlendikçe öğrenme kalıcı hale gelmektedir. Buradan da anlaşılacağı üzere öğrenmenin en önemli ve etkili yöntemlerinden birisi tekrar etmektir. Beyinde öğrenme eylemi, herhangi bir davranışın, yeteneğin, bilginin, değerin, becerinin ve duygunun kazanılması olarak ifade edilmektedir.

Bu süreç yeni kazanımlar elde etmenin yanında mevcut bilgi ve duyguların değiştirilmesi eylemini kapsar. Öğrenmenin bir bölümü gözlem yeteneğine, bir bölümü duygusal bağlılıklara diğer bir bölümü ise çevresel etkenlere bağlı olarak bilişsel farkındalık dışında gerçekleşebilir.

Beyin korteks bölgesi sınırsız bir kapasiteye sahiptir. Bu bölge; konuşma, okuma, yazma, düşünme ve öğrenme gibi pek çok fonksiyonun çalışma sürecini yönetir. Buradan anlaşılacağı üzere yeni öğrenmede bilgilerin kalıcı olması ve uzun dönemde saklanabilmesi için kortekse gelen sinyaller daha kuvvetli olmalıdır. Beyin sol lobu ağırlıklı olarak analitik düşünme, matematiksel hesaplama ve analizler yapma gibi işlevlerde bulunur. Sağ lob ise daha çok duyularla ilişkili yerlerde, sosyal aktivitelerde görsel açıdan öğrenme sürecine katkı sağlamaktadır. Beynimiz öğrenme sürecinde aktif rol alan ve geleceğimiz için gerekli bilgileri depolayan bir yapıya sahiptir.  

Beyin Nasıl Çalışır ?

Beyinde yaklaşık yüz milyar kadar nöron yer alır. Beyin vücudumuzdaki diğer organlar gibi hayatta kalmamaız için bir dizi işlem yürütür. Bu  işlemleri diğer organlar ile tam bir uyum içerisinde yapar. Beynimiz dış çevreden aldığı duyu bilgileriyle vücudumuzu dış ve iç ortam değişikliklerine uyum göstermesi için işlemler yürütür. Canlıların beyin yapıları ve sinir sistemi çalışma fonksiyonları insanlar için ilginç merak uyandıran konular olmuştur.

Beş ana lobu bulunan beyin, hem merkezi hem de çevresel sinir sistemindeki sinir ağlarının çalışmasını yöneterek öğrenme sürecinde gerekli olan tüm işlevleri düzenler. Beyin ön lobu, bilinçli bir şekilde düşünmeyi, merkezdeki yan lob duyguları işlemeyi, arka lob görme becerisini, şakak temporal lob ses ve koku hissetmeyi, beyincik serebellum lobu ise vücut hareketlerinin koordineli şekilde gerçekleşmesini sağlamaktadır. 

Eliminasyon Nedir ?

https://www.ilacbu.com

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.