E-Nabiz

Tükenmişlik Sendromunun 5 Belirtisi

25.11.2024
Tükenmişlik Sendromunun 5 Belirtisi

Tükenmişlik Sendromunun 5 Belirtisi

Tükenmişlik sendromu günümüz toplumunda son zamanlarda sıklıkla görülen ve mutlaka tedavi edilmesi gereken psikolojik bir sorundur. Tükenmişlik sendromu genellikle stresli ve yoğun bir iş yaşantısı olan kişilerde görülmektedir.

Tükenmişlik sendromu yaşayan bireylerde düşük enerji, başarısızlık hissi, yorgun ve bitkin hissetmek gibi problemler baş gösterir. Bu problemlerin şiddeti hastalığın şiddeti ile doğru orantılı olarak artar. İşte çağımızın vebası tükenmişlik sendromu hakkında detaylar.

Tükenmişlik Sendromu Nedir?

Tükenmişlik sendromu ilk olarak 1974 yılında ilk olarak Herbert Freudenberger tarafından tanımlanmıştır. Freudenberger tükenmişlik sendromunu; yıpranmışlık, başarısızlık, isteklerin tatmin edilemezliği, enerji azalması sonucunda bireyin içsel kaynaklarının tükenmesi olarak tanımlamıştır.

Hastalığın tanımının yapıldığı günden bugüne kadar hastalık hakkında pek çok çalışma yapılmış ve hastalığı teşhis etmek için çeşitli tanı yöntemleri geliştirilmiştir.

Tükenmişlik sendromu Dünya Sağlık Örgütü tarafından da Uluslararası Hastalık olarak kabul edilmektedir. Toplumumuzda ise tükenmişlik sendromu özellikle ünlü kişilerde görülmesi ile tanınmaya başlamıştır.   

Tükenmişlik Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Tükenmişlik sendromu yavaş yavaş ve sinsi bir şekilde ilerleyen psikolojik bir sorundur. Bu nedenle hastalar belirli bir noktaya gelene kadar bu belirtileri önemsemezler. Hatta pek çok kişi bu belirtileri yaşam mücadelesi verilen bir hayatın normal parçası olarak görürler. Ancak tükenmişlik sendromunun ilerlemesi durumunda belirtiler artar ve kişiler bu hastalıkla başa çıkamayacak duruma gelebilirler.

En sık görülen tükenmişlik sendromu belirtileri aşağıdaki şekilde sıralanabilir. Aşağıdaki belirtilerden birkaçını yaşayanlar mutlaka tükenmişlik sendromu ile ilgili tanı testlerine girmeliler.

  • Bedenen tükenmişlik hissi
  • Duygusal olarak tükenmişlik hissi
  • Kişinin olumsuz düşüncelere kapılması
  • Karamsar olmak
  • En basit işleri bile bitirememek

Tükenmişlik sendromu nedenleri nelerdir?

Tükenmişlik sendromunun sıkça görüldüğü insanlar genellikle hizmet sektöründe çalışan, yoğun ve stresli bir iş temposu içerisinde bulunan insanlardır. Bu nedenle stresli ve yoğun bir iş hayatı tükenmişlik sendromunun ana nedenidir. Sürekli olarak hayati kararlar almayı gerektiren sorumluluklar yüklenen, sürekli iş yetiştirmek zorunda olan, titiz işlerde çalışan kişiler bu hastalığa yakalanma konusunda diğer kişilere oranla daha fazla risk altındadırlar.

Fakat tam tersi işlerde çalışıp tükenmişlik sendromuna yakalanan kişiler de bulunmaktadır. Burada bazı kişisel faktörler devreye girmektedir. Hayır demeyi bilmeyen insanlar, mükemmeliyetçi insanlar ve gereğinden fazla fedakârlık yapan insanlar da bu hastalığa kolaylıkla yakalanabilirler.

Tükenmişlik Sendromu Tanısı Nasıl Konulur?

Tükenmişlik sendromu teşhisi koymadan önce ilk olarak hastanın detaylı öyküsü dinlenir. Psikolog ve psikiyatrlar tarafından muayene edilen hastada tükenmişlik sendromu şüphesi var ise Maslach Tükenmişlik Ölçeği (MBI) testi yapılır. Test sonunda elde edilen skora göre hastalığın hangi düzeyde olduğu belirlenir.

Bazen tükenmişlik sendromu depresyon gibi psikolojik hastalıklarla beraber de görülebilir. Bu nedenle tam olarak teşhis konulması için psikolojik muayene kısmına gereken özenin verilmesi gerekir.

Tükenmişlik Sendromu Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Tükenmişlik sendromu insan hayatını alt üst eden bir durum olsa da tedavisi oldukça basit ve etkilidir. Sendromun düzeyine bağlı olarak tedavi süreci ve yöntemleri de değişiklik göstermektedir. Düşük şiddetteki durumlarda bireyin hayat koşullarında yapacağı düzenlemeler büyük ölçüde sorunu ortadan kaldırabilir.

Sendromun aşırı şiddetli görüldüğü ilermiş hastalarda iste doktor tarafından gerekli görüldüğü takdirde ilaç tedavisine başlanır. Tedavi sürecinde hastaların tükenmişlik sendromuna yol açan hayat koşulları üzerinde değişiklikler yapmaları gerekmektedir. Sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak, meditasyon yapmak, düzenli uyumak gibi aktiviteler tedavi sürecinde oldukça önemlidir.

Tükenmişlik Sendromu Neden Oluşur Nasıl Yenilir

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.