Nst Nedir ?
Nst Nedir ?
NST (nonstress test) testi, gebelikte anne karnındaki bebeğin sağlığını kontrol etmek, bebekle ilgili bilgi sahibi olmak için doğum öncesi uygulanan pratik bir testtir. Nonstress olarak adlandırılmasının nedeni testin fetüs üzerinde herhangi bir stres oluşturmamasıdır.
İşte gebelik takibinde en çok kullanılan testlerden biri olan NST hakkında tüm detaylar.
NST (Nonstress test) Nedir ?
NST, prenatal dönemde (doğum öncesi) uygulanan, elektronik bir monitör yardımıyla anne karnındaki fetüsün durumunu kontrol etmek için yapılan bir testtir. Ayrıca NST anne adayının sancı ve kasılmalarının takibi için de kullanılabilir.
NST gebeliğin 32. haftasından itibaren uygulanmaya başlanır. NST ile bebeğin kalp atışları dinlenerek kayda alınır. Yapılan test fetüs üzerinde herhangi bir stres oluşturmamaktadır.
NST Hangi Gebelik Durumlarında Uygulanır ?
Anne karnındaki bebeğin durumunu değerlendirmek için NST’ye başvurulmasının birçok farklı durum ve nedeni olabilir. Bu durumlar aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
- Yapılan incelemelerde anne karnındaki bebeğin yavaş büyüdüğünün gözlemlenmesi
- Hamilelik öncesi veya hamilelik esnasında şeker hastalığı ortaya çıkan gebeliklerde
- Gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) ya da yüksek kan basıncı gözlemlenen gebeliklerde
- Fetüsün az hareketli olduğu tespit edilen gebeliklerde
- Normal doğum zamanını geçirmiş gebeliklerde
- Çoğul gebelik durumlarında
- Tekrarlayan düşük yapma durumlarında
- Romatizmal hastalıkları olan gebelerde
- Bağışıklık sistemi rahatsızlıkları olan gebelerde
- Amniyon sıvısının normalin altında olduğu tespit edilen gebeliklerde
- Kan uyuşmazlıklarında
NST Nasıl Yapılır ?
NST hekimin uygun görmesi halinde gebeliğin 7. ayının hemen öncesinde 32. haftada uygulanmaya başlar. 32. haftadan öncesi fetüsün kalbi ile sinir sistemi arasındaki ilişki tam olarak gelişmemiş olduğu için test sonuçlarında normalden farklı bulguların bulunması söz konusu olabilir.
NST ile yüksek riskli gebeliklerin fetüs üzerinde olası yan etkileri tespit edilebilir. NST fetüsün oksijensiz kalıp kalmadığı gibi durumlar ve anne karnında gerçekleşebilecek ölümlerin değerlendirmesine katkı sağlar. NST uygulaması sıklığı ilgili hekimin kararına göre uygulanır. Yüksek riskli gebeliklerde uygulama sıklığı 1-2 hafta arayla olabilir.
Kardiyotokogram (elektronik fetal monitör) adı verilen bir monitör kullanılarak uygulanan NST sırasında anne adayı yan yatar vaziyette ya da başın hafifçe yukarı kaldırıldığı ve oturulduğu bir pozisyonda olur.
Anne adayı bebek hareket ettikçe elindeki butona basar. Anne adayının karnına iki adet prob yerleştirilir ve karnına özel bir jel sürülür. Problar sayesinde hem fetüsün kalp atışları hem de anne adayının rahmindeki kasılmalar incelenir.
Test genellikle 20 dakika sürer fakat bebeğin uykuda olduğu durumlarda bebeği uyandırmak gerekebilir ve test süresi uzar. Cihaz fetüsün kalp atışlarında meydana gelen tüm değişiklikleri kağıda aktarır. NST ölçümünün sonuçlarına testten hemen sonra ulaşılabilir, test sonucu için beklemeye gerek yoktur.
Yüzdeki Pütürlerin Nedeni Ve Çözüm Yolları
Henüz yorum yapılmamış.