Apandisit Ağrısı Niye Olur ?

Apandisit Ağrısı Niye Olur ?
Sıklıkla karşılaşılan sağlık sorunlarından biri olan, karın bölgesinde bir anda dayanılmaz seviyedeki ağrıyla ortaya çıkan apandisit, zamanında tedavi edilmezse ciddi sonuçlara yol açabilir. Genellikle bakteri kaynaklı olan apandisit eğer patlar ve kana karışırsa hayati tehlikeye yol açabilecek sonuçlara neden olur. Bu nedenle apandisitin zamanında tedavi edilmesi çok önemlidir. Peki apandisit nedir? Apandisit belirtileri nelerdir? Apandisit nedenleri nelerdir? Apandisit nasıl tedavi edilir? İşte apandisit hakkında merak edilenleri derledik.
Apandisit Nedir?
Apendiksin enfeksiyonun apandisit ismi verilir. Apendiks karın boşluğunun sağ alt kısmında bulunan, kalın bağırsak ile ince bağırsağın birleşme yerindeki ortalama 9 cm uzunluğundaki solucan şeklindeki bir yapıdır. Bu yapının iltihaplanmasına apandisit denir.
Apandisitin boyutları 9 cm ile 35 cm arasında değişmektedir. Çocuklukta apandisitin boyutu büyükken yaş ilerledikçe kapanmaya ve küçülmeye başlar. Her yetişkinde ortalama 10 cm uzunluğunda apandisit bulunur. Apendiks iltihaplanması cerrahi müdahale edilmesi gereken bir sağlık sorunudur. Eğer müdahale edilmezse apandisitin patlama ve iltihaplanan bölgedeki apsenin kana karışma riski vardır. Bu durumda hayati tehlikeye yol açabilir.
Apendiksin görevi henüz kesin olarak bilinmemekte ve gizemini korumaktadır. Fakat son yıllarda gerçekleştirilen araştırmalar bu yapının bağışıklık sistemi ile alakalı bir organ olabileceğine işaret etmektedir.
Apandisit Belirtileri Nelerdir?
Apandisit genellikle sağ alt karında görülen ani bir ağrı ile başlar ve birkaç saat içerisinde ağrı giderek şiddetini arttırır. Bu ağrının oluşmasının nedeni içeride bulunan bakterilerin apendiksin duvarlarına uyguladığı basınçtır.
Apandisitin genel belirtilerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.
- İştah kaybı
- İshal veya kabızlık
- Kusma ve mide bulantısı
- Karın şişkinliği
- Kalp atışlarının hızlanması
- Ağız ve dilde kuruluk
- Yüksek ateş
Eğer ağrı şiddetlenerek artıyorsa mutlaka en kısa zamanda acil servise başvurulmalıdır.
Apandisit Nedenleri Nelerdir?
- Besin atıklarının midede tam olarak sindirilememesi ve ince bağırsaktan kalın bağırsağa geçerken apendikse kaçması
- Ülser ve ülseratif kolit hastalığı, chrons
- Genetik yatkınlık
- Tümörler
- Bağırsak solucanları, kurtları ve parazitleri
- Mantar, virüs ve diğer mikroorganizmalar
- Bağırsak enfeksiyonları, bakteriyel enfeksiyonlar
- Sindirim sistemi iltihaplarının apendiks ağzındaki lenf bezlerinde şişmeye neden olması ve apendiksin tıkanması
Apandisit Nasıl Tedavi Edilir?
Öncelikle apandisit teşhisi koymak için doktor tarafından fizik muayene yapılır. Eğer karın bölgesinde ağrı ve hassasiyet varsa doktor tarafından kan sayımı testi istenir. Apandisit genellikle cerrahi işlem ile tedavi edilebilir fakat eğer bölgedeki apse patlamamış ya da yırtılmamışsa antibiyotik tedavisi uygulanır. Daha sonra bölgedeki apse boşaltılır ve gerek duyulursa apendiks alınabilir. Çok nadir olmakla beraber sadece antibiyotik tedavisi ile apandisiti iyileşen kişilerde bulunmaktadır. Cerrahi işlem hastanın durumuna göre açık cerrahi ya da kapalı (laparoskopik) yöntemle yapılır. Hastalar genellikle işlemden 24 saat sonra taburcu edilirler
Henüz yorum yapılmamış.