Dünyanın En Derin Çukuru Hakkında Bilgiler
Dünyanın En Derin Çukuru Hakkında Bilgiler
Dünyadaki derin çukurlar doğrudan ya da dolaylı olarak birkaç farklı doğa olayının meydana gelmesi nedeniyle oluşur.
Bazı çukurların oluşmasına şiddetli depremler ve volkanik patlamalar neden olurken bazıları da yerkabuklarındaki aşınma nedeniyle oluşur. Dünyanın en derin çukuru merak edilen ve sık sık araştırılan konuların başında gelmektedir. İşte dünyanın en derin çukuru ile ilgili detaylar.
Dünya üzerindeki bilinen doğal yollarla oluşan en derin çukur Büyük Okyanus’ta yer alan Mariana Çukuru (Challenger Çukuru) ‘dur. Mariana Çukuru Büyük Okyanusun tam ortasında yer alan Guam Adası’nın güney batısında Japonya ve Endonezya’ya eşit uzaklıkta yer almaktadır.
Dünyanın en derin doğal çukuru olan Mariana Çukuru yaklaşık 10.995 metredir. Çukurun genişliği 69 kilometredir. Mariana çukurunun uzunluğu ise 2.542 kilometredir.
Mariana Çukuru Nasıl Oluştu?
Yeryüzünde bazen yer kabuğunu oluşturan okyanusal nitelikteki plakalar birbirine yakınlaşarak çarpışabilir. Bu durumda dalma adı verilen plakaların birbiri altına girmesi olayı yaşanır.
Dalma olayında yoğunluğu fazla olan plaka yoğunluğu daha az olan plakanın altına girer. Bu olayların yaşandığı bölgelerde genellikle şiddetli depremler görülür. Depremler sonucu oluşan yer kabuğu kırılmalarının derinliği 800 kilometreyi bulabilir.
Dünyanın en derin noktası olarak bilinen Mariana Çukuru da Mariana Plakası ile Pasifik Plakasının çarpışması sonucu meydana gelmiş bir çukurdur.
Çukura atılan 1 kilogram ağırlığındaki metalin tabana ulaşması 1 saat almaktadır. Ancak tabana ulaşma süresini suyun yoğunluğu ve metalin özkütlesine göre değişme gösterebilir. Çukurun dip noktasında ise yeryüzündeki basınçtan 1000 kat fazla basınç bulunmaktadır.
Mariana Çukuru Nasıl Keşfedildi?
Mariana Çukuru keşfedilmeden önce bilinen en derin deniz çukuru Filipinler’de yer alıyordu. Mariana Çukuru 1951 yılında Büyük Okyanusta araştırma yapan bilim insanları tarafından keşfedildi. Mariana Çukurunu keşfeden ilk ekip o zamanki imkanlarla 10.863 metreye kadar inebilmiştir.
Ardından 1960 yılında İsviçreli bilim adamı Jacques Piccard ile ABD Donanması’ndan Teğmen Donald Walsh batiskaf türündeki deniz aracıyla çukura inen ilk insanlar oldular. Piccard ile Walsh denizin altında 10.916 metre derinliğe kadar inebildi.
Bunlara ek olarak 2012’de yönetmen James Cameron özel olarak tasarlanıp inşa edilen Dikey Torpil adını verdiği özel denizaltısıyla Mariana Çukuruna tek başına inmeyi başardı.
Mariana Çukuru Hakkında Bilgiler
Gizemli Mariana Çukuru ile ilgili yapılan birçok araştırma bulunmaktadır. İşte dünyanın en derin noktası olan Mariana Çukuru hakkında detaylar:
- Yapılan araştırmalara göre Mariana Çukurunda aşırı soğuk ve basınçlı ortam yaşayabilen birçok balık ve yengeç türü ile mikroorganizmalar bulunmaktadır.
- Mariana Çukurunda yaşayan canlıların temel dayanağı bakterilerdir. Bu bakteriler volkanik püskürmeler sonucu çıkan sülfürü metabolizma edebilmektedirler.
- Mariana Çukurunda yaşayan balıkların hayatı yüzlerce yıl sürmektedir. Buradaki canlı mikroorganizmaların tarihinin tarih öncesi dönemlere dayandığı düşünülmektedir.
- Bu canlı türleri arasında balta balığı, futbol balığı, benthocodon, fener balığı, ejderha balığı, pençediş balığı, ışıklı denizanası, fanfin deniz şeytanı, fenersiler gibi türler bulunmaktadır.
HSK: HashKey Global ile Düzenleme ve Güvenlikte Yeni Bir Dönem
Henüz yorum yapılmamış.