Tansiyon Aleti Reçeteye Yazılır mı

Tansiyon aleti, kan basıncını ölçmekte kullanılan cihazlara verilen addır. Kalp, kanı pompalarken damar duvarında basınç oluşturmaktadır. Bu basınç sayesinde yaşamsal fonksiyonlar sürdürülmektedir. Kalp, kanı vücuda pompalarken bir güç uygulamaktadır. Bu güç büyük (sistolik) tansiyon olarak geçer. Damarlardaki kan akımı bittikten sonra varolan durgun basınç ise küçük (diyastolik) tansiyon olarak geçmektedir.
Hipertansiyon (yüksek tansiyon) kan basıncının normal değerler üzerinde çıktığı kronik bir hastalıktır. Tipik bir belirtisi bulunmamaktadır. Kan basıncı uzun sürede yavaş yavaş çoğaldığında kişilerin bu durumu fark etmesi gittikçe zorlaşır. Fark edilmesinin zor olması “sessiz katil” ismi ile anılmasına neden olmuştur. İlişki olduğu belirtileri; mide bulantısı, kulaklarda basınç hissi, baş ağrısı ve çarpıntı hisleridir. Bazı zamanlarda ise nefes darlığı ve göğüste sıkışma da hissedebilir.
E nabız farklı cihazlardan çıkış yapma
Hipotansiyon (düşük tansiyon), büyük tansiyonun küçük tansiyon altında çıkması durumlarıdır. Düşük tansiyon çoğu zaman belirli bir hastalığın belirtisi değildir. Az sıvı tüketiminden kaynaklı olarak gelişebilir. Önemli belirtileri arasında bayılma, hızlı soluma, yorgunluk, mide bulantısı, gözlerde kararma ve soğuk terleme vardır. Kişi kendini çok kötü hissettiği durumlarda bayılma riskine karşı düz bir yere uzanması gerekmektedir. Yeterli tuz ve sıvı tüketimi yapmasına rağmen sık sık hipotansiyon belirtileri ile karşılaşılıyorsa doktora gidilmesi gerekmektedir.
Düzenli olarak tansiyon rahatsızlığı olan kişilerin tansiyon aletine sahip olması ve takipte kalması gerekmektedir. Sonuçları doktor ile paylaşarak gerekli önlemlerin alınması ve altta yatan hastalıkların bulunması gerekmektedir. Tansiyon aleti reçeteye yazılmaz ve devlet tarafından karşılanmaz.
Henüz yorum yapılmamış.