E-Nabiz

Hamilelikte sağlık ocağında yapılan aşılar

10.01.2022
Hamilelikte sağlık ocağında yapılan aşılar

Yazımızda hamilelikte sağlık ocağında yapılan aşılar, hamilelikte sağlık ocakları, hamilelikte sağlık ocağında neler yapılır ve Sağlık ocağında gebelik takibi nasıl yapılır gibi sorular hakkında detaylı bilgilendiriyoruz.

Hamilelikte sağlık ocağında yapılan aşılar

Hem anne adayına hem de bebeğe hamilelik sırasında bazı enfeksiyonlardan korunmaları için aşılar yapılır. Gebelikte birçok hastalıktan ölümlerin önlenmesinde kritik önem taşıyan aşılama önlemleri, daha iyi bir gebelik geçirmeyi de mümkün kılmaktadır. Hamilelik sırasında geliştirilen aşılar canlı aşılar değildir. İnaktif virüs veya bakterilerle üretilen bu aşıların hem anne hem de çocuk için güvenli olduğunu da belirtmekte fayda var.

Hamile kadınlara canlı hücre aşıları yapılmamalıdır.

Hamilelikte sağlık ocağında yapılan aşıların listesi:

  • Kızamıkçık
  • Su çiçeği
  • BCG
  • Kızamık
  • Kabakulak

Her anne adayı için aşı sayısının kesin tanımı farklı olabilir. Rutin olarak yapılan aşıların yanı sıra sadece doktorun gerekli gördüğü durumlarda uygulanan aşılar da vardır.

Aşağıdakiler bunların bir listesidir:

  • Sarı humma
  • Polio
  • Boğmaca
  • Kolera
  • Hepatit A
  • Pnömokok

Tüm aşı uygulamalarının gebelikte aynı haftada yapılmadığı unutulmamalıdır. Aşılama programları da hamileliğin ilk üç ayının sonunda başlatılır. Bununla birlikte, hamile kalmadan önce bazı aşıların yapılması son derece faydalıdır. Sonuç olarak, gebelik düşünen kadınların gebe kalmadan önce jinekolog ve doğum uzmanına danışmaları ve gebe kalmadan önce hangi aşıların yapılması gerektiği konusunda tavsiye almaları çok önemlidir.

Hamilelik öncesi difteri, kızamıkçık, çocuk felci, kızamık ve kabakulak’a karşı aşılama hamilelik sırasında aşılama için çok önemlidir ve bu aşılar bebek için olduğu kadar anne için de kritik öneme sahiptir.

Hamilelik sırasında aşılamanın, annenin çocuğunu emzirmesini engellemediğini belirtmek önemlidir. Emzirme aşı ile engellenmez, bu nedenle hamile anneler endişelenmemelidir. Bunun yanında doğum şekli de aşılardan etkilenmez. Hamilelik sırasında aşı, vajinal doğumu önlemede bir faktör değildir.

Son olarak, hamilelik sırasında verilen hiçbir aşının düşüğe neden olduğu gösterilmemiştir. Aşılar ilk üç aylık dönemin sonunda yapılır. Fakat bu değişkenlik gösterebilir. Anne ve bebeğin sağlığı için, çeşitli aşılama programlarının, düzenli aralıklarla dozlarda verilmesini gerektirir.

Hamilelikte bazı aşı uygulamaları tek bir dozla yapılıyor. Bazı kişilerin birden fazla doz alması gerekebilir. İki doz arasında beklemeniz gereken durumlar da vardır. Sonuç olarak, aşıların verilmesi gereken haftalar farklılık gösterebilir. Bu bağlamda, doktorunuzun önerdiği hamile aşılama programına uymanız çok önemlidir.

Yeni makalemiz olan Sağlık ocağı tahlil sonuçları e nabıza ne zaman düşer göz atabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.