E-Nabiz

E Nabız organ bağışı yapma ve iptal etme

06.01.2022
E Nabız organ bağışı yapma ve iptal etme

E Nabız organ bağışı yapma ve iptal etme

Organ bağışı, kişi hayattayken kendi iradesi ile tüm organlarını veya organlarından bir kısmını yaşamının son bulmasından sonra başka insanların tedavilerinde kullanılması için vasiyet vermesidir. 18 yaşını geçmiş olan herkes organ bağışında bulunabilir.

Bağışta bulunan herkesin organı kullanılır mı?

Kişi ölümünden önce vasiyet bırakarak organlarını bağışlamış olsa bile her bağış mümkün olmayabilir. Evde, acil serviste veya sokakta ölen insanların organları kullanılmaz. Yaşam ünitelerine bağlı kişilerin yani beyin ölümü gerçekleşen kişilerin organları kullanılabilir.

Hangi organlar bağışlanabilir?

Kalp, karaciğer, kornea, cilt, deri, üst solunum, böbrek, pankreas, akciğer, kas dokusu, kemik, kıkırdak, ulterus (rahim), üst sindirim yolları, ekstremite (kol, bacak) yüz ve saçlı deri, ince bağırsak gibi organlar için bağışta bulunulabilir.

Beyin ölümü nedir?

Beyin fonksiyonlarının tamamen durmasıdır. Geri dönüşü olmamakla birlikte kesin ölüm gerçekleşmiş olur. Beyin ölümü teşhisi için birtakım testler vardır ve bu testler zorunludur. Bu testler alanlarında uzman dört hekim tarafından karar verilir ve aileye bildirilir.

E Nabız organ bağışı yapma ve iptal etme 2
E Nabız organ bağışı yapma ve iptal etme 2

Organ bağışında bulunmak için il sağlık müdürlükleri, ilçe sağlık grup başkanlıkları, devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri, özel hastaneler, semt polikliniklerine başvuruda bulunulabilir.

Organ bağışı olsun veya olmasın ailelerden izin alınır mı?

Beyin ölümü gerçekleşen tüm hastalarda mutlaka aileye danışılır, görüşülür. Görüşmeler organ nakil koordinatörü tarafından gerçekleştirilir. Ailelerin onayı alınmadan kimsenin organı alınamaz ve kullanılamaz.

Alınan bu organlar herkese nakledilebilir mi?

Nakil işlemi sağlık bakanlığına bağlı ulusal koordinasyon sistemi tarafından yürütülür. Tüm bu işlemler kayıt altına alınır. Bu organlar öncelikle acil tedavilerde kullanılır. Öncelikle kan ve doku uyumu baz alınarak işlem yapılır. Hiçbir şekilde din, dil, ırk, cinsiyet, zengin, fakir, ayrımı yapılmaz. Alıcı kimlik bilgileri gizlidir, gizli kalması kanunen esastır.

Kişi organ bağışından sonra vazgeçebilir mi?

Bağıştan vazgeçilirse aileye bildirip bağış kartının imha edilmesi gerekir. Dinen bir sakıncası olmamaklar birlikte diyanet işleri yapılan en büyük yardım olarak nitelendirmiştir. Ayrıca kronik rahatsızlıklar, alkol, sigar gibi etmenler organ bağışına engel değildir. E devlet üzerinden organ ve doku bağışı sorgulama ve iptal kısmından bağışlayacağınız organlarınızı görüntüleyebilir ve bağışınızı iptal edebilirsiniz.

Öncelikle e nabız sistemimize e devlet şifremizle giriyoruz. Sonrasında ana sayfa da yer alan organ bağışı bölümüne tıklıyoruz. Açılan ekranda ‘’başka hayatlara umut olabilmek amacıyla tıbben ölümüm gerçekleştikten sonra organlarımı bağışlamak istiyorum. Bağış işlemlerim için organ bağış birimlerinin benimle irtibata geçmesini bekliyorum’’ yazısı ile ilgili birimler sizinle irtibata geçecektir. Burada bağışta bulunmak istediğiniz organlarınızı seçip organ bağışı bildirimimi ilet butonuna tıklıyorsunuz. Açılan sayfa da karışınıza onay formu çıkacaktır. Organ bağışı bildirimimi ilet veya vazgeç butonuna tıklayarak ilerleyebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.