E Nabız Epilepsi raporuna nasıl ulaşılır?

Epilepsi(sara) Nöbeti; Doğuştan veya bir rahatsızlık sonucunda beynin bir bölgesindeki hücrelerin normal dışı etkinlik sağlayarak elektrik sinyali yollamasıyla ortaya çıkan hastalıktır. Halk dilinde “sara nöbeti” olarak isimlendirmektedir. En bilinen şekli nöbetler halinde aniden kendini belli etmektedir.
E Nabız Epilepsi raporuna nasıl ulaşılır?
Nöbetlerin türleri beynin hangi bölgesinde oluştuğuna göre değişiklik gösterebilir. Bilinç kaybı, kontrolsüz vücut hareketleri olabildiği gibi bazı hafif nöbetlerde şikayetler daha silik olabilmektedir. Nöbetler süre olarak 30 sn ile 2 dakika arasında devam eder, 5 dakikadan uzun süren bir nöbette acil müdahale gerekebilmektedir. Bazı epilepsi nöbetleri atak harici olarak uyuşukluk, hantal davranışlar, garip tat ve kokular alma, az konuşma ve çok yavaş hareket etme gibi belirtiler gösterebilmektedir. Epilepsi hastasına tanısı konulabilmesi için en az 2 nöbet geçirmiş olması gerekmektedir.
Epilepsi nöbeti geçiren kişiye bilinenin aksine ağzına sert bir cisim koyulmamalıdır, sert cisim baskıyla epilepsi nöbeti geçiren kişinin dişlerini kırabilir. Hasta yan yatırılmalı, kusma salya vb cisimlerin boğazına kaçıp nefes borusunu tıkaması önlenmelidir. Etrafında hastaya zarar verecek cisimler kaldırılmalıdır. Başını çarpmaması için yastık ile baş desteklenmelidir.
Epilepsinin nedenleri; birçok nedene sahip olabilir ve her yaşta ortaya çıkabilecek bir hastalıktır. Çoğu zaman çocukluk döneminde başlamaktadır. Anne karnında doğum gerçekleşmeden geçirilen enfeksiyonlar, doğum anında bebeğin oksijen alamaması, kafa travması, aile genetiğinden gelen ve metabolizma hastalıkları, Tümörler, Gelişimsel beyin bozuklukları, Menenjit gibi beyin enfeksiyonları epilepsiye yol açabilir.
Epilepsi Hastalıklarının belirtileri; vücutta ani kasılmalar, kollarda ve bacaklarda kontrol edilmeyen sallantılar, şuur kaybı, seri şeklide baş sallama hareketi, kısa bir süre seslere veya konuşmalara yanıt verememe, hızlı göz kırpmak, sabit bir noktaya bakmak en belirgin özellikleridir.
Sağlık Bakanlığının oluşturduğu hasta kayıt sistemi olan e nabız sisteminden kronik bir rahatsızlık olan epilepsi bilgilerine ulaşmak mümkündür.
E nabız sisteminden bilgisayar erişimi ile epilepsi raporu almak için;
- Bilgisayarın arama motoruna E Nabız yazılarak sisteme giriş yapılır.
- E nabız giriş sayfasına kullanıcı T.C kimlik numarasını ve şifresini ilgili alana yazarak kullanıcı bilgilerine ulaşılır.
- Açılan sayfada sol köşede dikey panel şeklinde oluşturulmuş araçlardan 4. Sırada kitap şeklinde olan ikona tıklanır.
- Açılan pencerede kullanıcının aldığı raporlar liste şeklinde sıralanmıştır.
- Liste içerisindeki epilepsi raporuna ulaşmak mümkündür.
Epilepsi raporu pdf şeklinde oluşturulmuştur, istenildiğinde yazıcıdan yazdırılarak çıktısı alınabilir. E nabız sisteminden akıllı telefon erişimi ile epilepsi raporu almak için;
- Kullanıcı akıllı telefonuna E Nabız uygulamasını yüklemiş olmalıdır.
- Uygulamayı açtıktan sonra T.C kimlik numarası ve kullanıcı şifresi ile sisteme giriş sağlanır.
- Ana sayfayı aşağı doğru kaydırarak ulaşılan panelden “Raporlarım” kısmına tıklanır.
- Açılan sayfada kullanıcıya ait raporların içerisinde Epilepsi raporu listede eklidir.
- İstenildiği takdirde epilepsi raporu yazısının yanındaki Ataç işaretine tıklanarak belge telefona kaydedilebilinir, başka kullanıcılarla paylaşılabilinir.
- Yazıcı desteği ile yazdırılabilir.
Henüz yorum yapılmamış.