Depakin Aile Hekimi Yazabilir mi
Valproikasit (depakin) bipolar bozukluk tedavisinde en sık kullanılan ilaçlardan biridir. Sara nöbeti geçiren hastalarda ve duygu durum düzenleyici olarak da kullanılır. FDA son 40 yıldır akutmoney ve sürdürüm tedavisi amaçlı kullanımına onay vermiştir. Peki depakin yeşil reçete mi dediğinizi duyar gibiyim.
Depakin, akut(coşkulu) dönemlerde hem de koruyucu tedavi dönemlerinde ilk seçenek, hem de tedaviye yanıt vermeyen hastalarda ikinci seçenek olarak kukkanıkan ilaçtur. İlaç karaciğerde metabolizma edilir. Bu nedenle uzman doktor bu ilaçla tedaviye başlamadan önce hastanın karaciğer fonksiyon testlerine bakmaktadır. İlacın yan etkilerinin önüne geçmek için, ilk önce düşük dozda kullanıma başlanır, hastanın reaksiyonu gözlemlenerek artırım yapılır.
Depakin İlacının Zararları
Depakinin en önemli yan etkisi bulantı ve kusmadır. Kilo alımı, saç dökülmesi ve kadınlarda polikistik over sendromu yapabilmektedir. Gebe kalma olasılığı yüksek kişilerin depakin ilacını içmemeleri gerekir. Gebeyken içilirse, bebeğin omuriliğinin oluşumuna zarar verir ve bebeğin sakat kalma olasılığı artar. İlaç, sodyum valproat etken maddesini içermektedir, plesenta yoluyla bebeğin dolaşımına geçer. Bebekte noksan gelişmeler oluşur.
Aile Hekimi Depakin Yazabilir mi
Depakin psikolojik rahatsızlıkları olan kişilere verilmesi gereken bir ilaçtır. Aile hekimi, psikiyatri rahatsızlığı nedeniyle geçmiş dönemde tedavisi başlatılmış hastanın ilaçlarını, heyet raporunu görmek koşuluyla yazabilir.
Depakin ilacı nörolog veya uzman hekim tarafından verilebilir. Sağlık Bakanlığı psikiyatri ilaçlarının reçete edilebilmesini 2 kutu ile sınırlandırmıştır. Hastanın raporu yoksa Sağlık Bakanlığı’nın yetkilendirmiş olduğu hastanelerden heyet raporu alınabilmektedir.
Henüz yorum yapılmamış.