E-Nabiz

Beta HCG Nedir? Beta HCG Değerleri Kaç Olmalıdır?

07.01.2022
Beta HCG Nedir? Beta HCG Değerleri Kaç Olmalıdır?

Vücuttaki çok sayıda hücre tarafından üretilen ve metabolizmada kritik rol oynayan TSH ve LT hormonlarına benzerlik gösteren bu hormon, hamilelikte sıklıkla yükselir.

Beta HCG Nedir?

BHCG, kadın üreme sisteminin geliştirilmesi ve düzenlenmesi ile progesteron ve östrojen hormonlarının üretilmesinde rol oynar. Sonuç olarak, hamilelik sırasında ön tanı konurken, anne ve bebeğin sağlığı hakkında temel bilgilerin verilmesi, hamilelik sürecinin sorunsuz yürümesi için kritik öneme sahiptir.

Beta HCG hormonu vücuttaki etkileri nedeniyle çeşitli sağlık durumlarının teşhisinde rol oynar. Sonuç olarak, genel sağlık taramalarında profesyoneller tarafından kan testi kullanılarak incelenen bir kan parametresidir.

Beta HCG Nedir? Beta HCG Değerleri Kaç Olmalıdır 2
Beta HCG Nedir? Beta HCG Değerleri Kaç Olmalıdır 2

Beta Hcg Testi Ne Zaman Yaptırılmalıdır?

Net bilgi almak için adet tarihi ertelendikten birkaç gün sonra Beta HCG testi yapılmalıdır. Nadir durumlarda, test bir hafta öncesine kadar sonuç verebilir. Ancak kesin bir sonuç elde etmek için adet döngüsü bittikten sonra mümkün olan en kısa sürede test yapılmalıdır. Bu test, hastaneye giderek ve sizin için uygun olan bir zamanda kan vererek yapılabilir. Kan bağışı özel bir durum gerektirmez. Bu testi yaparken aç veya tok olmanız hiç fark etmez. Sonuç olarak Beta HCG testi aç veya tokken yapılabilir.

Damardan alınan kandaki Beta HCG okumaları kişinin hamile olup olmadığını belirlemek için kullanılabilir.

Beta HCG Hormonu Nasıl Tespit Edilir?

Beta HCG hormonunu belirlemek için bir kan testi ve idrar testi kullanılabilir. Hamilelik şüphesi olduğunda ilk akla gelen eczaneden yapılan hamilelik testleridir. Hamile olup olmadığınızı öğrenmek için yaptığınız bu test aslında Beta HCG hormon seviyenizin yüksel mi yoksa düşük mü olduğunun bir göstergesidir.

Hormon değerleri yüksekse test sonucu pozitif çıkar.

Hamilelik, yüksek kan testi sonuçları ile de gösterilir.

Beta HCG Nedir? Beta HCG Değerleri Kaç Olmalıdır 3
Beta HCG Nedir? Beta HCG Değerleri Kaç Olmalıdır 3

Beta Hcg Düşüklüğü Nasil Tespi̇t Edi̇li̇r, Neler Yapılmalıdır?

Hamileliğin kan testi onaylandıktan, hamileliğiniz izlenmelidir. Beta HCG hormonunun değeri, çeşitli durumlarda öngörülen haftalarda olması gerekenden daha düşük olabilir. Bunun geç döllenme ile ilgili olması mümkündür. Her iki günde bir Beta HCG seviyenizi kontrol edebilirsiniz. Beta HCG seviyesi hamilelik sırasında önce yükselir ve sonra düşerse, hamileliğin sona eriyor olabileceğinin bir göstergesi olabilir.

Eğer düşük olursa, Beta HCG hormonu salgılanmaz ve hormonun değeri düşer. Sonuç olarak, hamilelik sırasında olası kanamanız veya ağrınız varsa, jinekolojik muayene ve önceki Beta HCG sonuçlarınızla karşılaştırmanız gereken kan testi için kadın doğum uzmanınıza başvurabilirsiniz.

Hcg Hormonunun İşlevi Nedir?

Beta HCG hormonu, hamileliği erken teşhis etmek için kullanılır. Listelenmiş olan Beta HCG hormonunun değer aralıkları ve hormon değerleri fazlasıyla değişkendir. Hamileliğin dördüncü ve beşinci haftalarından sonra Beta HCG hormonu almaya gerek olmadığı düşünülür.

Gebelik tespitinin ardından gebelik testleri ve muayeneleri, ultrason görüntüleme ve diğer tanısal testler ile takip edilir. 4. ve 5. haftaya kadar olan gebeliklerde önemli olan hormon değerinin ne kadar olduğu değil Beta HCG değerinin haftadan haftaya nasıl seyrettiğidir.

  • Beta HCG değeri: 10-50 mlU/ml (3 hafta) Beta HCG değeri: 5-426 mlU/ml (4 hafta)
  • Beta HCG değeri 18-7340 mlU/ml (5 hafta) Beta HCG değeri: 1080-56500 mlU/ml (6 hafta)
  • Beta HCG değeri: 7650-229 000 mlU/ml (7 hafta)
  • Beta HCG değeri: 25700-288 000 mlU/ml (9/12 hafta)
  • Beta HCG değeri: 13 300-254 000 mlU/ml (13/16 hafta)
  • Beta HCG değeri: 4060-165 400 mlU/ml (17/24 hafta)
  • Beta HCG değeri: 3640-117 000 mlU/ml (25/40 hafta)

Bu sayılarda olabilecek azalma, sağlıksız bir hamilelik döneminde olduğunuzu gösterebilir.

Gebelik Öncesi Beta Hcg Değerleri

Sağlıklı kişilerde Beta HCG normal değerleri 0-10 mlU/mL referans aralığı içinde olmalıdır.

Gebeliğin erken evrelerinde beta HCG düzeylerinin en güvenilir gösterge olduğu düşünülmektedir. Çünkü gebeliğin 2. haftasında idrar ve kanda yükselme görülür.

Her 24-48 saatte bir fazlasıyla olarak artar.

Sonuç olarak, beta HCG kullanılarak gebelik haftası en doğru şekilde belirlenebilir.

Beta HCG Nedir? Beta HCG Değerleri Kaç Olmalıdır 4
Beta HCG Nedir? Beta HCG Değerleri Kaç Olmalıdır 4

Beta Hcg Değeri Ne Zaman Yükselir?

Hamile olmayan bir kadın için Beta HCG hormonunun değeri 0-10 mIU/ml’dir. Hcg testi hamileliği son derece erken tespit edebilir. Yumurtlamadan 8-10 gün sonra bile bu test ile gebelik tespit edilebilir.

Beta Hcg’nin Düzensiz Artması veya Beta Hcg Düşmesi

Beta HCG seviyeleri, döllenmenin 6. gününde yükselmeye başlar ve sonraki 8-11 gün boyunca yükselmeye devam eder. Sürekli bir artış yoksa beta HCG seviyesi düşüktür.

Beta HCG, 24-48 saatlik zaman diliminde iki katına çıkmadığında, hamilelikle ilgili bir sorun olduğunu gösteren bir düşük meydana gelebilir.

Dış gebelik, kimyasal gebelik veya düşük,

Beta HCG’de kademeli bir artışa neden olabilir.

Dış Gebelikte Beta Hcg

Seri beta HCG okumaları, dış gebelik teşhisinin erken evrelerinde kritik öneme sahiptir.

Normal bir gebelikte serumda beta HCG’nin iki katına çıkma süresi yaklaşık 48 saattir.

Dış gebelikte bu artış beklenmez.

Beta HCG değerleri 2000 ve üzeri yüksek olmasına rağmen transvajinal ultrasonografide uterus içindeki gebelik kesesinin görülememesi tanıyı pekiştirir.

Tüp Bebekte Hcg Testi

Anne adayları, transferden sonra belirtilen günde BHCG kan testi yaptırmalıdır.

12. günden önce yapılan idrar testleri yanıltıcı olabilir. Sonuç olarak doktorlar sıklıkla 12. günde kan testi isterler. Kan testinde alınan her HCG değeri bir öncekinin iki katı kadar artmıyorsa gebelikte sorun vardır. Bu, gelecekteki bir dış gebeliğin belirtisi olabilir. Çünkü dış gebeliğin erken evrelerinde kandaki Beta HCG seviyesi her zaman yüksektir. Ancak, sonraki değerlendirmelerde eğilim devam etmemektedir.

İkiz Gebelikte Beta Hcg Değeri

Plasenta, hamilelik ilerledikçe beta HCG hormonunun sentezini arttırır. Bu hormon, hamilelik boyunca bebeğin hayatta kalması için çok önemli olan progesteron hormonunun yaratılmasına yardımcı olur. Aşağıdakiler hamilelik sırasında olağan beta HCG hormon seviyeleridir:

Hamileliğin üçüncü haftasında, seviyeler 6 ila 50 mlU/ml arasında değişir.

Hamileliğin dördüncü haftasında 6-425 mlU/ml

Gebeliğin beşinci haftasında 20-7300 mlU/ml

Hamileliğin 6. haftasında 1080-56 000 mlU/ml

Gebeliğin 7. ila 12. haftasında, 7650-290 000 mlU/ml

Gebelik haftası devam ettikçe beta HCG hormonu seviyesi yükselir.

Kimyasal Gebelik ve Dış Gebelik Nedir?

Gebe kalındıktan sonra döllenen yumurta sağlıklı bir embriyoya dönüşemediğinde adet akışına benzer şekilde dışarı atılır. Birçok anne adayı bu durumdan habersizdir ve bebeklerini erken dönemde düşük yaparak kimyasal gebelik yaşarlar. Kimyasal gebelik bebek hala ultrasonda görülebilecek haftalarda olsa bile, hamileliğin beşinci haftasından önce meydana gelen bir düşük türüdür.

Dış gebelik, normalde rahme yerleşmesi beklenen hamilelik ürününün rahmin iç tabakası dışında bir yerde bulunmasıyla oluşur. Dış gebelikler, ilk üç ayda teşhis edilen tüm gebeliklerin %2’sini oluşturur. Gebeliğe bağlı tüm ölümlerin %6’sına katkıda bulunduğundan, erken teşhis ve tedavi kritik öneme sahiptir.

Dış gebelik, %95 tüplerde bulunur. Yumurtalık, karın içi, serviks ve önceki sezaryen kesilerinde de azalan sıklıkta saptanabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.