Anthix Tablet Aile Hekimi Yazabilir Mi?

Anthix tabletin içeriğinde bulunan rupatadin adı verilen bu madde antihistaminiktir. Rupatadin; göz, hapşırma, burunda kaşıntı, burun akıntısı gibi alerjik reaksiyonların tedavisinde kullanılır. Ayrıca ciltte kızarıklık ve kaşıntı gibi durumlarda da kullanılan bir alerji ilacıdır. Antihistaminik ilaçlar arasında yerini alan Anthix tablette, her bir tablete 10 mg rupatadin düşmektedir.
Alerjik rinit belirtileri olan; mevsime bağlı veya yıl boyunca devam eden hapşırma, göz ve burun kaşıntısı, burun akıntısı gibi semptomların hafifletilmesi amacı ile kullanılır. Ayrıca ürtiker belirtileri olan; ciltte kızarıklık, kaşıntı ve kabarıklık belirtilerine de iyi gelip tedavi eden bir alerji ilacıdır.
Antihistaminik bir ilaç olan Anthix tablet, alerji belirtilerini büyük ölçüde hafifletmektedir.
Anthix’in Kullanım Alanları:
Alerjik rinit durumunda (polen alerjisi, saman nezlesi).
Ürtiker belirtileri de (kurdeşen) belirli gıdaların neden olduğu alerji durumunda,
Böcek ısırmaları sonucu gelişen alerji durumlarında kullanılmaktadır.
Benzer yazımıza göz atmanızda fayda vardır. Fucicort krem aile hekimi yazabilir mi
Anthix Tabletin Yan Etkileri Nelerdir?
Anthix tablet kullanan bazı kişilerde yan etkiler gelişebilmektedir.
Sıklıkla görülen yan etkiler şunlardır;
Ağız kuruluğu, uyku hali, yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi, baş ağrısı ve sersemlik.
Az görülen yan etkiler;
Öksürük, rinit, konsatrasyonda zorlanma, karın ağrısı, bulantı veya kusma hali, İştah artışı, dikkat dağınıklığı, yüksek ateş, boğazda ağrı, burun kanaması, İshal yada kabızlık hali… Bu yan etkilerden kaynaklı herhangi bir rahatsızlık durumunuz varsa mutlaka doktorunuza bildirin.
Ciddiye Alınması Gereken Alerjik Reaksiyonlar;
Az rastlanan bir durum olsa da rupatadin ilacına karşı çok ciddi reaksiyonlar gelişmesi muhtemeldir. Anafilaksi yani ciddi bir alerjik reaksiyon yaşanması durumunda hiç zaman kaybetmeden bir acil servise gidilmelidir.
Ciddi bir alerjik reaksiyon da vakit kaybetmeden acil doktoruna başvurulmasını gerektiren durumlar şunlardır;
Ağızda, yüzde, dudaklarda, dilde yada boğazda şişme halinin başlaması halinde,
Göğüste daralma, hırıltılı nefes alma veya boğazda sıkışma hissi oluşması halinde,
Ciltte kaşıntı, kırmızılık, şişlik, soyulma, veya kabartma gibi ciddi alerjik reaksiyon başlaması halinde derhal kişinin hastaneye başvurması ve tedavi edilmesi gerekmektedir.
Aile Hekimi Anthix Yazabilir Mi
Aile hekimleri bir çok ilaç yazabiliyorken uzman bir doktorun onayını gerektiren göz hastalıkları, psikiyatri hastalıkları ve cilt hastalıkları gibi alanların ilgili ilaçların da reçete yazamazlar. Bu hastalıklara bağlı olan ilaçlar yalnızca uzman doktor tarafından reçete edilebilir. Kısaca açıklamak gerekirse aile hekimi uzman hekimin onayını gerektiren ilgili ilacı yazamaz. Böyle bir durum karşısında aile hekiminin görevi, hastayı ilgili uzmana yönlendirmek olacaktır. Böyle bir durumda hastada ciddi semptomlar olsa da aile hekiminin ilaç reçete etme yetkisi yoktur. Hal böyleyken aile hekimi alerji ilacı olan Anthix tableti de yazamaz.
Henüz yorum yapılmamış.