E-Nabiz

Aile Hekimliği pozitif performans hesaplama

09.02.2022
Aile Hekimliği pozitif performans hesaplama

Aile hekimliği, sağlık hizmetlerinin ilk aşamasıdır. Aile hekimliği, sağlık sektörü çalışanları tarafından sağlanan aile sağlığı merkezlerinde verilen bir hizmettir.

Aile Hekimliği pozitif performans hesaplama

Performans ise herhangi bir işi yaparken gösterilen başarı olarak tanımlanmaktadır. Performansın ölçülerek hesaplanması sağlık sisteminde hem kurumların hem de çalışanların başarısını saptamada önem arz etmektedir. Aile hekimliği sisteminde performans hesaplaması sağlık sektöründe verilen hizmetin daha kaliteli hale gelmesinde önemli rol oynamaktadır. Aynı şekilde sağlık sektöründe çalışan personelin performansının karşılaştırma yöntemiyle değerlendirilmesi personel başarısını ölçerek eksikliklerin giderilmesine yardımcı olmaktadır.

Aile hekimliği negatif performans uygulaması cezalandırma ilkesine dayanmaktadır. Bu yüzden negatif performans uygulamasının aile hekimlerinin ve diğer sağlık çalışanlarının performanslarını olumlu yönde etkileyip etkilemediği tartışmaya açık bir konudur. Birçok Avrupa ülkesinde ve Türkiye’de pozitif performans uygulaması kullanılmaktadır.

Pozitif performans uygulaması Türkiye’de 1 0cak 2011 tarihinde çalıştırılacak personele yapılacak ödemeler ve sözleşme şartları hakkında yönetmelikle beraber pozitif performans hesaplama çalışmasına başlanmıştır. Bu yönetmelik kapsamında aile hekimine kayıtlı bulunan hasta sayısına bağlı olarak aile hekimin maruz kaldığı iş yüküne göre aile hekimlerine daha fazla ya da daha az ödeme yapılması söz konusudur. Bu uygulamayla birlikte bebek ve çocuklar için 1.6 kat, hükümlü ya da tutuklular için 2.25 kat, hamileler için ise 3 kat daha fazla ücret ödemesi yapılmaktadır. Aile hekimliği pozitif performans hesaplama uygulamasıyla sağlık sisteminde daha kaliteli hizmet verilmesi hedeflenmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.