Aile Hekimliği kronik hastalık takibi

Aile hekimliği kronik hastalık raporu, aile hekimi kronik hastalık raporu verebilir mi ve aile hekimliği kronik hastalıklar formu gibi sorular hakkında detaylı bilgilendiriyoruz. Kronik hastalıklar ile mücadele konusunda Sağlık Bakanlığı 2021 yılında bir karar aldı. Bu karar uyarınca Aile Sağlığı Merkezleri diğer adıyla Sağlık Ocakları vatandaşların diyabet, kalp-damar hastalıkları, kanser, hipertansiyon, yaşlı izlem tarama ve obezite gibi hastalıkların taranması mecburi hale getirildi.
Aile Hekimliği kronik hastalık takibi
Aile Sağlığı Merkezlerinin bu hastalık taramalarını Türkiye genelinde zorunlu olarak yapması, kronik hastalıklar ile devamlı bir mücadele sürecini başlatmış oldu.
Aile hekimliği birimleri zorunlu tarama alanına giren kronik hastalıkların sonuçlarını HPY (Hastalık Yönetim Platformu) ‘ye kayıt etmesi zorunlu hale getirildi. Sağlık bakanlığının aldığı bu kararla beraber Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğini de yayınlamıştır. Bu yönetmeliğe göre aile hekimlerinin sorumlulukları nispetinde ücretleri de arttırıldı.
Aile hekimleri kişileri bir bir arayıp kanser taraması yapacak
Bu uygulamaya göre Aile Sağlık Merkezleri, kayıtlı tüm kişileri telefon ile arayarak yada SMS göndererek davet edip danışmanlık hizmeti verecektir.
Aile hekimleri, 50 ile 70 yaş aralığında olan kadın ve erkeklere kalın bağırsak kanser taraması ve 30 ile 65 yaş aralığındaki kadınlara rahim ağzı kanseri taraması yapacak. Aynı zamanda 40 ile 69 yaş aralığındaki kadınlara ise meme kanseri taraması yapılması için en yakın tarama yapan birime yönlendirilip aile hekiminin takibe alınacağı söylendi. Pozitif çıkan yada şüpheli sonuçlar buradan teşhis merkezlerine yönlendirilecektir.
- Aile sağlığı merkezlerinde 65 yaşını geçmiş tüm vatandaşlar yaşlı izlem tarama testlerine tabi tutulacak.
- Aile sağlığı merkezleri, 40 yaşını geçmiş kişilerin kalp-damar hastalığı, obezite riski ve diyabet risk oranları değerlendirilip hesaplayacak.
- 18 yaşını geçmiş tüm bireylerin yılda en az bir defa kan basıncı aile hekimleri tarafından ölçülerek değerlendirilecektir.
Henüz yorum yapılmamış.