Aile hekimi şeker ilacı yazabilir mi

Aile hekimi şeker ilacı yazabilir mi, şeker ilacı reçetesiz satılır mı ve şeker ilacı reçetesiz alınır mı, şeker hastalarını en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor.
Aile hekimi şeker ilacı yazabilir mi?
Eğer hastaya da ilgili uzman doktor tarafından tanısı konulmuş ya da bununla alakalı rapor hazırlanmışsa, aile hekimi şeker ilacı yazma yetkisine sahiptir. Aksi takdirde gerekli şeker ve kan testleri yapmadan muayene veya hastanın şikayetine göre aile hekimi tek başına şeker ilacı yazamaz. Bunun yerine kan tahlili yaparak kan şekeri değerlerine bakar ve şekeri yüksek olması halinde ilgili uzman doktora yönlendirir.
Şeker ilacı nedir?
Diyabet hastalarına kan şekeri değerleri koruma adına kullanmak zorunda olduğu ilaçlardır. Eğer şeker ilacı ile kan şekeri değerleri normale dönmüyorsa hastanın şeker hapı yerine insülin kullanması gerekir. Aile sağlığı merkezleri insülin direnci testi ya da şeker testi yapabilmektedir
Aile hekimi diyabet hastası için tedavi uygulayabilir mi?
Aslında diyabet hastalarını tanı ve tedavi iç hastalıları uzmanı tarafından yapılmaktadır. Dahiliye uzmanın vereceği rapor ile de aile hekiminden hastaneye gitmeye gerek kalmadan şeker ilacı reçetesi yazılabilir. Bunun dışında aile hekimi diyabet takibi yapar. Düzenli olarak kan tahlili ile hastanın insülin direnci değeri takibe alır ve hastayı bu konuda neler yapması gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunur. Diyabeti en büyük düşmanı olan fazla kilolar konusunda beslenme konusunda nasıl beslenmesi konusunda tavsiyeler verir ya da stres ve yalnız ilaç kullanımı konusunda incelemelerde bulunur. Aile hekimleri açlık kan şekeri ver tokluk kan şekeri olmak üzere iki tahlili de birer saat ara ile yapmakla yetkilidirler.
Henüz yorum yapılmamış.